Pieczony naleśnik (Dutch Baby)

 


Dutch baby, to pieczony naleśnik, który podobno został wymyślony w Stanach Zjednoczonych, a swoje korzenie ma w kuchni niemieckiej. Techniką wykonania bardzo przypomina brytyjski Yorkshire Pudding i właściwie jest to dokładnie ta sama potrawa, poza różnicą polegającą na tym, że brytyjska wersja jest pieczona zazwyczaj w tłuszczu powstałym z pieczeni mięsnej i jest podawany jako dodatek do tradycyjnego niedzielnego obiadu. Dutch baby natomiast jest daniem samym w sobie, zwykle śniadaniem lub tak zwanym brunchem. Najczęściej podawany jest na słodko, chociaż ze względu na to, że sam nie ma zbyt wyrazistego smaku, można go zastosować jako bazę również do wytrawnego dania.


Składniki:

  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 3 średniej wielkości jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • po szczypcie soli i cukru,
  • 25 g. masła,
  • 2 łyżeczki oleju,
do podania:
  • ok. 300g. świeżych truskawek i borówek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżka mascarpone,
  • cupier puder do posypania.

Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Masło razem z olejem umieść w żaroodpornym naczyniu lub żeliwnej patelni i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza.
Gdy masło się topi wymieszaj pozostałe składniki ciasta.  Możesz to zrobić w blenderze, lub za pomocą rózgi kuchennej. Powinieneś uzyskać gładkie ciasto nieco gęstsze niż na klasyczne naleśniki.
Przygotowane ciasto przelej do naczynia z roztopionym masłem- masło musi być rozpuszczone i nagrzane- i szybko wstaw z powrotem do piekarnika.
Piecz przez około 20 minut lub do momentu, gdy zobaczysz, że ciasto mocno się wywinęło i przypiekło na brzegach.
Kiedy naleśnik się piecze przygotuj owoce. Truskawki pokrój w mniejsze części. Wszystkie owoce wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny i odstaw żeby truskawki puściły sok.
Gotowy naleśnik wyjmij ostrożnie z piekarnika. Nałóż na niego przygotowane owoce oraz mascarpone i oprósz obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Kat



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem