Kotlety schabowe w sosie czosnkowo miodowym

Kotlety schabowe w sosie miodowo czosnkowym to pyszna odmiana od klasycznych schabowych w panierce, a ich przygotowanie wcale nie zajmuje więcej czasu. Sos, w którym kotlety są chwilę podgrzane oblepia je tworząc na ich powierzchni słodką glazurę. Podane z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką idealnie sprawdzą się jako niedzielny obiad. Jako mięsożerca polecam gorąco i zapraszam do zapoznania się z przepisem.


Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 30g masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sól, kolorowy pieprz, słodka papryka i czosnek granulowany do przyprawienia,
  • olej do podsmażenia kotletów.

Przygotowanie

Kotlety natrzeć wedle uznania solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym i odstawić na bok.
Czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i krótko obsmażyć kotlety na średnio wysokim ogniu, tak, aby nie przypalić przypraw. Obsmażone mięso zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię włożyć masło, a gdy się rozpuści podsmażyć na nim czosnek, do momentu, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do niego miód i ocet balsamiczny. Kiedy sos widocznie zgęstnieje i zacznie się pienić na patelnię włożyć z powrotem kotlety razem z sokami, które z nich wyciekły. Podgrzewać chwilkę przewracając mięso kilka razy, tak aby sos mógł je dobrze oblepić.
Podawać z towarzyszeniem ziemniaków i surówki.
Smacznego!
Kat


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem