Ciasto marchewkowe z kremem
Wybaczcie, jeśli nadużywam określenia "moje ulubione", to nie dlatego, że naciągam fakty, a dlatego, że uwielbiam piec, a jeszcze bardziej jeść, przez co moja lista ulubionych przysmaków jest dość długa. Ciasto marchewkowe, na które przepis znajdziecie poniżej znajduje się na niej dość wysoko. Muszę przy tym zaznaczyć, że do tej pory wypróbowałam już wiele przepisów na "marchewkowce", ale od kiedy natrafiłam na ten, jest jedynym z którego korzystam.
Jeśli chodzi o sam przepis, nie wymaga on większych umiejętności kulinarnych. Jedyny problem może stanowić krem, który jak każdy krem na bazie masła wymaga, aby jego składniki były w temperaturze pokojowej. Ja tym razem zwarzyłam swój, gdyż spiesząc się z jego przygotowaniem, nie ogrzałam dostatecznie serka. Na szczęście udało mi się go uratować i ciasto skończyło z idealnie gładką masą maślaną. Jeśli i wam się to przytrafi (choć mam nadzieję, że wasz krem od razu wyjdzie idealnie gładki) spróbujcie uratować go umieszczając miskę z nim w większej misce z odrobiną ciepłej wody i miksujcie go do połączenia składników. W ograniczeniu ryzyka zwarzenia się masy pomoże również dobra jakość użytego przez was serka, lub użycie margaryny zamiast masła. Tego drugiego rozwiązania jednak nie polecam (chyba, że taki efekt chcecie uzyskać), gdyż najprawdopodobniej zamiast gęstego kremu skończycie z polewą do ciasta.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. cukru do wypieków,
- 4 jajka,
- 1,5 szkl. marchewki startej na dużych oczkach,
- 1 szkl. oleju,
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (ewentualnie),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na krem:
- 250g. masła w temperaturze pokojowej,
- 300g. serka kremowego w temperaturze pokojowej,
- 1szkl. cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Do dekoracji:
- kilka połówek orzechów włoskich,
- kilka łyżek masy krówkowej.
Komentarze
Prześlij komentarz