Ciasto marchewkowe z kremem

Zdjęcie ciasta

Wybaczcie, jeśli nadużywam określenia "moje ulubione", to nie dlatego, że naciągam fakty, a dlatego, że uwielbiam piec, a jeszcze bardziej jeść, przez co moja lista ulubionych przysmaków jest dość długa.  Ciasto marchewkowe, na które przepis znajdziecie poniżej znajduje się na niej dość wysoko. Muszę przy tym zaznaczyć, że do tej pory wypróbowałam już wiele przepisów na "marchewkowce", ale od kiedy natrafiłam na ten, jest jedynym z którego korzystam. 

Jeśli chodzi o sam przepis, nie wymaga on większych umiejętności kulinarnych. Jedyny problem może stanowić krem, który jak każdy krem na bazie masła wymaga, aby jego składniki były w temperaturze pokojowej. Ja tym razem zwarzyłam swój, gdyż spiesząc się z jego przygotowaniem, nie ogrzałam dostatecznie serka. Na szczęście udało mi się go uratować i ciasto skończyło z idealnie gładką masą maślaną. Jeśli i wam się to przytrafi (choć mam nadzieję, że wasz krem od razu wyjdzie idealnie gładki) spróbujcie uratować go umieszczając miskę z nim w większej misce z odrobiną ciepłej wody i miksujcie go do połączenia składników. W ograniczeniu ryzyka zwarzenia się masy pomoże również dobra jakość użytego przez was serka, lub użycie margaryny zamiast masła. Tego drugiego rozwiązania jednak nie polecam (chyba, że taki efekt chcecie uzyskać), gdyż najprawdopodobniej zamiast gęstego kremu skończycie z polewą do ciasta.

Zdjęcie ciasta


Składniki na ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1 szkl. cukru do wypieków,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szkl. marchewki startej na dużych oczkach,
  • 1 szkl. oleju,
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (ewentualnie),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Składniki na krem:

  • 250g. masła w temperaturze pokojowej,
  • 300g. serka kremowego w temperaturze pokojowej, 
  • 1szkl. cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Do dekoracji:

  • kilka połówek orzechów włoskich,
  • kilka łyżek masy krówkowej.

Przygotowanie

Dwie tortownice o średnicy 20cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw na 180 stopni Celsjusza.
Wszystkie suche składniki, poza cukrem, przesiej do miski,
Do drugiej miski włóż jajka i cukier i zacznij ubijać. Gdy jajka zaczną nabierać objętości i zmieniać kolor na jaśniejszy nie przerywając miksowania wolnym strumieniem dolewaj do nich olej i dodaj ekstrakt waniliowy. Gdy masa jajeczna będzie gęsta, puszysta i lśniąca skończ miksowanie.
Suche składniki przesyp do ubitych jajek w dwóch partiach i wymieszaj dokładnie lecz nie za długo za pomocą szpatułki.
Na koniec dodaj odciśniętą z nadmiaru soku marchewkę oraz orzechy i wymieszaj do równomiernego rozprowadzenia składników.
Ciasto przełóż do uszykowanych foremek i piecz przez około 30min. lub do tzw. suchego patyczka. 
Po upieczeniu pozostaw do lekkiego przestudzenia w tortownicach a następnie przełóż ciasto do góry nogami na kratkę i wystudź całkowicie.

Aby przygotować krem, masło razem z przesianym cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając dodawaj po łyżce serek. Dodaj ekstrakt waniliowy. Ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.

By udekorować ciasto zacznij od odłożenia do worka cukierniczego zakończonego twoją ulubioną końcówką kilku łyżek kremu. 
Na pierwszy blat ostudzonego ciasta wyłóż 1/3 pozostałego kremu i rozsmaruj równomiernie. 
Przykryj drugim blatem a następnie całość pokryj pozostałym kremem. 
Masę krówkową włóż do drugiego worka cukierniczego lub do rożka z papieru do pieczenia i udekoruj brzeg ciasta.
Udekoruj pozostałym kremem i orzechami wedle uznania.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem