Pulpety pieczarkowe

 


Przez okres trwania Postu ja i mój Partner postanowiliśmy zrezygnować z jedzenia mięsa - z wyjątkiem tego należącego do ryb i innych wodnych stworzeń- i teraz muszę wykazać się szczególną fantazją oraz pomysłowością w kuchni. Każdą wolną chwilę poświęcam zatem wyszukiwaniu, udoskonalaniu i testowaniu bezmięsnych przepisów. 
Niedawno natrafiłam na pulpety pieczarkowe, a właściwie orzechowo-pieczarkowe, bo moim zdaniem smak orzechów jest w nich zdecydowanie bardziej wyczuwalny niż smak grzybów, i od razu przystąpiłam do testów. Muszę przyznać, że smak tych pulpetów bardzo mnie zaskoczył, oczywiście pozytywnie, bo inaczej nie dzieliłabym się z wami moim odkryciem. Smakują mi nawet bardziej od pulpetów mięsnych, a przy tym, są równie sycące. 
Ja swoje pulpety podałam z prostym sosem pomidorowym (cebula, czosnek, pomidory w puszce i zioła) oraz makaronem spaghetti.
.



Składniki:

  • 230g. pieczarek,
  • 1 szkl. połówek orzechów pekan lub włoskich,
  • 3/4 szkl. płatków owsianych,
  • 1 jajko ( w wersji wegańskiej możesz zastąpić 1 łyżką mielonych nasion siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wody),
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka drobno posiekanych gałązek natki pietruszki (około 1/4 szkl.),
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju do smażenia.

Przygotowanie

Orzechy i płatki owsiane podpiecz kolejno, co jakiś czas je mieszając, na średnio rozgrzanej patelni. (Uważaj aby ich nie przypalić. Będą gotowe, gdy będziesz czół ich aromat w powietrzu). 
Przełóż je do młynka, lub robota kuchennego i zmiksuj razem do momentu uzyskania konsystencji drobniutkiego żwirku.
Cebulkę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. W czasie, gdy cebula będzie się podsmażała pokrój pieczarki w plasterki. Kiedy cebula będzie miękka, na patelnię dodaj pokrojone pieczarki. Całość wymieszaj i podsmażaj do momentu, aż pieczarki staną się  miękkie i lśniące. Dopraw je solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw aż ostygną.
Ostudzone pieczarki zmiksuj drobno za pomocą robota kuchennego. Masa pieczarkowa powinna się kleić, ale cząsteczki grzybów nadal powinny być w niej widoczne.
W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza oraz przygotuj blachę do pieczenia pulpetów. (Wyłóż blachę folią aluminiową i nasmaruj oliwą.)
Wszystkie przygotowane składniki (pieczarki, orzechy, pietruszkę) oraz wszystkie przyprawy i jajko włóż do większej miski i wymieszaj dokładnie za pomocą szpatułki. Gotową masę podziel na 8 równych części i uformuj z niej pulpety. Uformowane ułóż na blasze, delikatnie posmaruj oliwą lub olejem i piecz przez około 25 minut lub do momentu gdy pulpety będą twarde w dotyku i przypieczone od dołu.  
Gotowe podawaj w sosie pomidorowym z towarzyszeniem makaronu, w bagietce- jako kanapkę, lub z bagietką czosnkową.
Smacznego!
Kat





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem