Jajka marynowane w kurkumie z ostro-słodkim nadzieniem
Jajka jako symbol nowego życia stanowią nieodłączny element Polskiej tradycji związanej z obchodami Wielkanocy. Na naszych stołach, w tym i na moim, już w ten weekend znaleźć będzie można zarówno jajka dekoracyjne, czyli pisanki i kraszanki, jak i te przeznaczone do jedzenia: czekoladowe, cukrowe oraz te gotowane: w żurku, z majonezem i nadziewane.
Jajka marynowane w kurkumie nadziewane ostro-słodkim farszem z dodatkiem sosu "sriracha" urzekają nie tylko swoim pięknym kolorem, ale przede wszystkim smakiem i będą idealnie prezentowały się na Wielkanocnym stole.
Sladniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 szkl. wody,
- 1 szkl. octu jabłkowego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyzki kurkumy,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyzki majonezy,
- 1 łyżka sosu sriracha,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek i papryka wędzona do dekoracji.
Przygotowanie
W rondelku połącz ze sobą wodę, ocet, cukier sól i kurkumę. Rozmieszaj dokładnie i zagotuj. Gdy zalewa zacznie się gotować zdejmij z ognia i wystudź.
Wystudzoną zalewę przelej do szklanego naczynia i włóż do niej ugotowane jajka. Marynuj je od 2 do 8 godzin w zależności od tego jak żółte i jak mocno octowe chcesz żeby były. (Ja marynowałam swoje 2 godziny.)
Po upływie wybranego czasu wyjmij jajka z zalewy i osusz je. Następnie przekrój je na pół i wyjmij z nich żółtka, umieszczając je w miseczce lub misie robota kuchennego.
Żółtka rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Dodaj do nich majonez, srirachę, musztardę, miód i dopraw do smaku. Całość zmiksuj lub rozgnieć do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masą napełniaj białka za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
Udekoruj szczypiorkiem i papryką.
Smacznego jajka!!
Kat
Komentarze
Prześlij komentarz