Torcik Tiramisu
Ten pyszny tort bazuje na klasycznym włoskim deserze tiramisu, który nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych deserów na świecie i doczekał się już wielu wersji. Trzeba przyznać, że Włosi znają się na prostych i pysznych połączeniach, jak nikt inny.
Wersja, którą dziś wam przedstawiam to warstwy puszystego niczym chmurka biszkoptu nasączonego kawą z dodatkiem likieru amaretto, przełożone kremem na bazie serka mascarpone.
Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek, żółtka i białka osobno,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Krem
- 500g serka mascarpone,
- 500ml śmietany kremówki,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej.
Dodatkowo
- 3/4 szklanki mocnej kawy,
- 1/4 szklanki amaretto, marsali lub ciemnego rumu,
- kakao do posypania.
Przygotowanie
Biszkopt
Obie mąki i sól przesiej razem przez sitko.
Następnie zacznij ubijać białka. Kiedy białka zaczną się pienić i zmienią kolor na biały dodawaj do nich, łyżka po łyżce, cukier i ubij je na sztywną, lśniącą pianę. Kiedy białka będą ubite, miksując na wolnych obrotach, dodaj do nich, jedno po drugim, żółtka. Ubijaj tylko do momentu dokładnego rozmieszania żółtek w pianie.
Następnie w trzech partiach dodaj przesiane mąki, mieszając za każdym razem za pomocą szpatułki. Delikatnie i szybko, tak, aby nie zniszczyć objętości piany. (Piana i tak nieco opadnie, więc nie przejmuj się tym za bardzo).
Przełóż do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej, tylko na dnie papierem do pieczenia, (boki nie wysmarowane) i piecz przez około 35min. lub do tak zwanego suchego patyczka w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść w tortownicy z wysokości około 30cm. Wyjmij z tortownicy dopiero po wystudzeniu za pomocą szpatułki lub noża i przetnij na trzy równe blaty.
Krem
Wszystkie składniki kremu umieść razem w dużej misie lub misie miksera planetarnego i zmiksuj do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Złożenie
Pierwszy blat biszkoptu połóż na paterze lub talerzu. Nasącz dokładnie pączem przygotowanym z kawy i amaretto. Posmaruj lub wyciśnij na niego za pomocą rękawa cukierniczego 1/3 kremu. Powtórz to samo z kolejną warstwą. Ostatni blat nasącz i udekoruj według własnego uznania. Oprósz kakao.
Smacznego!
Kat
Komentarze
Prześlij komentarz