Placuszki bananowe

 


Dziś w Anglii Pancake Tuesday (naleśnikowy wtorek), czyli ostatni wtorek przed Wielkim Postem. Dzień, w którym tradycyjnie, tak jak w Polsce w Tłusty Czwartek można objadać się na zapas, albo po to, żeby zgromadzone zapasy nie zmarnowały się podczas 40dniowego postu.  
Naleśniki, które najczęściej się tutaj podaje niczym nie różnią się od zwykłych polskich naleśników, choć te brytyjskie zwyczajowo podaje się polane sokiem z cytryny i posypane cukrem lub polane syropem cukrowym zwanym golden syrup.
Tak czy inaczej naleśnikowy wtorek zobowiązuje, więc i na moim blogu naleśniki, chociaż te zamerykanizowane, puszyste, nawet baaardzo puszyste i pyszne ;)! 


Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • odrobina oleju do smażenia.

Przygotowanie

Mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą przesiej przez sitko do dużej miski.
Banany rozgnieć widelcem na gładką papkę. Dodaj do nich pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wymieszaj.
Następnie do mąki dodaj w trzech partiach mokre składniki i wymieszaj za pomocą szpatułki starając się nie mieszać ciasta zbyt długo. 
Na końcu dodaj masło i krótko wymieszaj.
Gotowe ciasto odstaw na 5 minut zanim zaczniesz smażyć placuszki.
Smaż na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. 
Podawaj z syropem klonowym, ulubionymi owocami i orzechami lub twoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem