Faworki na piwie

 


Faworki, czy też chrusty to kruche i delikatne smażone ciasteczka, które nierozłącznie kojarzą się nam wszystkim z okresem karnawału i Tłustym Czwartkiem. Te przygotowane z dodatkiem piwa rosną cudnie bez konieczności długotrwałego "wbijania" powietrza w ciasto. Posypane cukrem pudrem z domieszką cukru waniliowego stanowią wyjątkowo satysfakcjonującą słodką przekąskę.


Składniki:

  • 1/2 szklanki jasnego piwa,
  • 4 żółtka,
  • około 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
  • olej lub smalec do smażenia.

Przygotowanie

Do miski lub na środek stolnicy wsyp 2 szklanki mąki. Po środku mąki zrób wgłębienie. Umieść w nim żółtka wraz piwem i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepiło dodaj mąki ( ja musiałam dodać około 1/4 szklanki). Ugniataj kilka minut do uzyskania dość twardego, ale elastycznego i gładkiego ciasta podobnego konsystencją do ciasta na makaron.
Gotowe ciasto zawiń szczelnie folią i odłóż na około godzinę do odpoczęcia.
Po upływie tego czasu ciasto podziel na dwie części. Każdą z części rozwałkuj kolejno na grubość około 1mm i wytnij z niej prostokąty o wymiarach około 3x8cm. Następnie każdy z prostokątów natnij po środku, a przez powstały otworek przeciągnij jedną z jego końcówek, tak aby powstał znany kształt faworka.
Tłuszcz nagrzej w szerokim garnku lub głębokiej patelni do temperatury 170 stopni Celsjusza, lub do momentu, gdy wrzucony na tłuszcz kawałek ciasta szybko wypłynie na jego powierzchnię.
Faworki smaż partiami na złoty kolor. Usmażone odkładaj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu..
Jeszcze ciepłe układaj warstwami na paterę, każdą warstwę posypując obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem