Cruffins

 


Cruffin to połączenie muffin z croissantem, czyli mięciutki środek, chrupiąca skórka i ciągnące się w nieskącząność maślane warstwy. Jak wiele jedzeniowych hybryd pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Podobno ich popularność była tak wysoka, że w celu zdobycia na nie przepisu, ktoś włamał się do piekarni która je tworzyła. I choć ja nie zaryzykowałabym dla nich pójścia do więzienia, to zdecydowanie jestem w stanie poświęcić każdą niezbędną minutę dla ich przygotowania.


Przepis, którym dziś się z wami podzielę wymaga moim zdaniem posiadania miksera stacjonarnego (chyba, że macie dużo wolnego czasu i silne ręce). Świetnym udogodnieniem jest też posiadanie maszynki do wałkowania makaronu, ale bez niej dacie sobie radę. - Ja dałam.


Składniki (8 sztuk):

  • 150g. mąki pszennej,
  • 150g. mąki pszennej chlebowej,
  • 1 łyżka mleka w proszku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 160ml. wody w temp. pokojowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50g. masła w temp. pokojowej, podzielonego na kosteczki,
  • 160g. miękkiego masła do smarowania warstw.

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta rozpocznij od rozpuszczenia drożdży i cukru w wodzie. Odstaw je do momentu aż na powierzchni pojawi się piana.( Jeśli używasz drożdży instant możesz od razu połączyć je z mąkami.)
Do misy miksera wsyp obie mąki, mleko w proszku oraz sól i wymieszaj. Następnie dodaj ożywione drożdże i miksuj hakiem do wyrabiania chleba, do połączenia się składników. Gdy ciasto zacznie łączyć się w całość zacznij dodawać po kostce masła, czekając pomiędzy wrzuceniem kolejnej do momentu rozprowadzenia poprzedniej w cieście. Kiedy całe masło zostanie rozprowadzone zwiększ obroty miksera do średnich i wyrabiaj ciasto przez kolejne 10minut, aż do momentu, gdy będzie idealnie gładkie, miękkie i elastyczne. Tak wyrobione ciasto odłóż do czystej miseczki, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do momentu gdy podwoi swoją objętość.
Przed przystąpieniem do formowania babeczek foremkę do muffinek wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Wyrośnięte ciasto podziel na osiem równych części. Weź jedną z nich a pozostałe przykryj folią, aby nie obeschły. Rozwałkuj swój kawałek ciasta na prostokąt o grubości około 2mm i złóż wzdłuż dłuższej krawędzi na trzy równe części, zakładając jedną część na drugą. Po raz kolejny rozwałkuj ciasto, przekręć o 90stopni i złóż jeszcze raz w ten sam sposób. Powtórz tę czynność jeszcze raz po czym rozwałkuj ciasto najcieniej jak to możliwe, tak, abyś mógł zobaczyć co jest pod nim.
Rozwałkuj kolejny kawałek ciasta w ten sam sposób. 
Oba placki posmaruj cienko masłem. Zwiń jeden z pasków ciasta, połóż go na końcu drugiego z placków i zwiń tworząc jeden rulonik. Powstały rulonik przekrój na pół wzdłuż.( Jedna połowa rulonika, to jeden cruffin.) Zwiń ją przecięciem do zewnątrz i umieść w przygotowanej foremce.
Czynność powtarzaj do momentu uzyskania wszystkich babeczek.
Uformowane babeczki przykryj lekko folią i pozwól im wyrastać około 1,5 godziny, lub do momentu aż wyraźnie się napuszą.
Piecz 20-30 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionych konfitur.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem