Rogale śniadaniowe

Proces wypiekania chleba, tym bardziej takiego na zakwasie, lub kilkudniowa praca nad francuskimi croissantami są niebywale satysfakcjonującymi, ale również praco- i czasochłonnymi procesami, w które nie każdy z nas chce się zagłębiać. Ja również, głównie z powodu niebywałego braku cierpliwości, zwykle wybieram prostsze i szybsze przepisy oszczędzające moje nerwy i dostarczające równie wiele przyjemności z ich przygotowania oraz późniejszego spożywania.

Klasyczne rogale śniadaniowe są jednym z wielu przepisów z tej kategorii, które szczególnie, gdy podane lekko ciepłe z odrobiną masła i domowego dżemu mogą swym smakiem z powodzeniem konkurować ze wspomnianymi croissantami.


Składniki:

  • 500g mąki pszennej tym 650,
  • około 250ml. letniego mleka,
  • 7g. drożdży suchych,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 65g rozpuszczonego masła,
  • 1 jajko do posmarowania rogali,
  • mak do posypania rogali.

Przygotowanie

Drożdże wymieszaj z miodem i kilkoma łyżkami mleka. Odstaw na bok do spienienia.
Do misy miksera stacjonarnego wsyp mąkę, sól, dodaj spienione drożdże i pozostałe mleko i miksuj za pomocą haka do wyrabiania chleba aż składniki się połączą.
Teraz wolnym strumieniem dodawaj rozpuszczone i przestudzone masło i miksuj do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. 
Gotowe ciasto przełóż do wysypanej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1godzinę).
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj na duży okrąg. Gotowy okrąg potnij na 8 trójkątów (jak pizzę), a każdy trójkąt zwiń zaczynając od szerszego końca w kształt rogalika.
Rogale ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym odstępy, przykryj ściereczką i pozwól podrosnąć przez 30min.
Podrośnięte rogaliki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem.
Piecz przez około 20-30minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na złoty kolor.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem