Kremowy sernik na bazie z ciasteczek digestive


Kremowy sernik na bazie z ciasteczek digestive z delikatną nutą wanilii i cytryny to dla mnie sernik idealny. Nieskomplikowany i szybki w wykonaniu, o delikatnej konsystencji i przede wszystkim pyszny. 
Swoją kremową konsystencję zawdzięcza pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dodatkowi tłustej śmietany. Ważne jest również użycie dobrej jakości sera, bo gdy będzie miał on dodatek wody, to niestety sernik może się rozwarstwić lub pękać.
Najlepiej smakuje i najlepszą konsystencję uzyska, gdy po upieczeniu damy mu odpocząć przez noc w lodówce.

Składniki:

  • 800g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu na sernik,
  • 1szkl. drobnego cukru,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2szkl. śmietany kremówki,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody;
na spód:
  • 150g ciasteczek typu digestive lub zwykłych herbatników,
  • 60g masła.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 150oC. 
Tortownicę o średnicy 22cm wysmaruj masłem, a jej dno wyłóż papierem do pieczenia. 
Ciasteczka pokrusz za pomocą robota kuchennego lub wałka. 
Masło rozpuść i dodaj do ciasteczek. Wymieszaj dokładnie i przesyp do przygotowanej tortownicy. Ugnieć spód używając do tego na przykład dna szklanki. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
W misie miksera lub misie w której planujesz ubijać masę umieść ser, cukier, sok i skórkę z cytryny, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i ubij całość do uzyskania gładkiej masy.
Budyń lub mąkę ziemniaczaną wymieszaj w małym naczyniu z łyżką wody. Do masy serowej dodaj jajka oraz miksturę budyniową i zmiksuj całość do połączenia składników.
Gotową masę przelej na spód i piecz w temperaturze 150oC przez około 60-70minut. Sernik jest gotowy, gdy wierzch jest lekko zrumieniony, ale przy ruszaniu tortownicą środek sernika również lekko się porusza. 
Po upieczeniu sernik zostaw do wystygnięcia przez 50 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie przełóż do lodówki na co najmniej kilka godzin lub całą noc.
Podawaj z sosem malinowym, czekoladowym lub sam. 
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem