Torcik cytrynowy z kremem śmietanowym i frużeliną borówkową


Wydaje mi się, że nadużywam ostatnio w moich przepisach maślanki i jogurtu. Te dwa produkty niemal cały czas znajdują się w mojej lodówce i królują w moich wypiekach. Sprawiają one, że ciasta stają się niezwykle wilgotne a przy tym pozostają miękkie i puszyste, a ja zawsze właśnie takiego efektu szukałam w moich wypiekach. 
Torcik, na który przepisem się z wami dziś dzielę składa się z cytrynowego ciasta na bazie maślanki, które jak wspomniałam jest wilgotne i puszyste, kremu śmietanowego z dodatkiem twarożku przypominającego smakiem sernik oraz z frużeliny borówkowej, która nadaje ciastu dodatkowej świeżości i lekkości. Wszystkie te elementy tworzą całość, która podbiła serce moje i moich domowników. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu.





Składniki (tortownica 20cm):

Ciasto:
  • 2szkl. mąki,
  • 1szkl. drobnego cukru do wypieków,
  • 1szkl. maślanki,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1/4szkl. soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • skórka otarta z cytryny.
Krem:
  • 300ml śmietany kremówki,
  • 100g mielonego twarożku jak na sernik,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki cukru pudru.
Frużelina:
  • 200g borówki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • woda do namoczenia żelatyny i skrobi.
Borówki do dekoracji.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 180oC i przygotuj dwie tortownice o średnicy 20cm smarując je masłem i wykładając dno papierem do pieczenia.
Jajka z cukrem umieść w misie miksera stacjonarnego lub w dużej misce i zacznij ubijać. Gdy zaczną się pienić wolnym strumieniem dodawaj olej, tak jakbyś robił majonez. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Do maślanki dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Następnie na zmianę do masy jajecznej dodawaj mąkę i maślankę zaczynając i kończąc na mące.
Ciasto podziel równo pomiędzy przygotowane tortownice i piecz przez około 30min. lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia w foremkach przez około 15min a następnie wyjmij je i przełóż na kratkę aż całkowicie wystygną.
Przygotuj frużelinę. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Do garnka wrzuć owoce i cukier. Całość gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Jeśli borówki nie mają zbyt wiele soku możesz zgnieść część z nich. Cały czas mieszając dodaj mąkę rozmieszaną w odrobinie wody i gotuj do momentu wyraźnego zgęstnienia. Zestaw z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstaw do ostygnięcia. Jeżeli frużelina będzie zbyt gęsta możesz do niej dodać odrobinę wody. 
Następnie przygotuj krem. w tym celu śmietanę ubij razem z cukrem. Gdy śmietana wyraźnie zgęstnieje dodaj do niej twarożek, sok i skórkę z cytryny i ubijaj do momentu uzyskania gęstego kremu uważając żeby śmietana się nie zważyła.
Na jeden z ostudzonych blatów wyłóż część kremu śmietanowego zostawiając około połowy do dekoracji. Na krem wyłóż wystudzoną fużelinę, przykryj drugim biszkoptem i udekoruj pozostałym kremem i borówkami.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem