Babeczki czekoladowe z czekoladowym ganache i truskawkami
Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z ubitym ganache z ciemnej czekolady + truskawki, to przepis na deser idealny dla każdego czekoholika.
Uważajcie tylko żeby nie przesadzić z zawartością masy kakaowej w waszej czekoladzie. Radzę użyć takiej, w której zawartość kakao nie przekracza 60%. Babeczki same w sobie nie są bowiem słodkie, a dodatkowo im wyższy procent, tym gęstszy będzie wasz krem. Jeśli natomiast nie zamierzacie podawać ich z kremem, myślę, że spokojnie możecie do ciasta dodać nieco więcej cukru.
Uważajcie tylko żeby nie przesadzić z zawartością masy kakaowej w waszej czekoladzie. Radzę użyć takiej, w której zawartość kakao nie przekracza 60%. Babeczki same w sobie nie są bowiem słodkie, a dodatkowo im wyższy procent, tym gęstszy będzie wasz krem. Jeśli natomiast nie zamierzacie podawać ich z kremem, myślę, że spokojnie możecie do ciasta dodać nieco więcej cukru.
Składniki (na 12 babeczek):
- 2 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 1/2 szkl. kakao,
- 1 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. oleju,
- 2 jajka,
- 1/4 szkl. gorącej kawy,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Na ganache:
- 300ml śmietany kremówki,
- 200g czekolady max.60% masy kakaowej.
Truskawki do dekoracji.
Przygotowanie
Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie babeczek przygotuj ganache. W tym celu czekoladę połam na drobne kawałki i wsyp do szklanej lub metalowej miseczki. Śmietanę wlej do rondelka i podgrzej aż będzie gorąca, ale uważaj, żeby się nie zagotowała. Gorącą śmietaną zalej czekoladę i odstaw na około 5 minut. Po tym czasie wymieszaj całość do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Odstaw do ostudzenia na blacie a następnie włóż do lodówki na całą noc.
Aby przygotować babeczki przesiej razem wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, mleko, ocet i aromat waniliowy. Następnie do suchej mieszaniny dodaj mokre składniki i wymieszaj krótko jedynie do ich połączenia . Na koniec wlej gorącą kawę i jeszcze raz krótko wymieszaj.
Formę na babeczki wyłóż papilotkami i przelej do niej ciasto wypełniając je do około 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 170oC przez około 25 minut lub do tak zwanego "suchego patyczka". Upieczone babeczki zostaw w foremce do lekkiego przestygnięcia a następnie wyłóż na kratkę do ich całkowitego ostudzenia.
Schłodzony ganache ubij przy pomocy miksera. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wystudzone babeczki według uznania. Na wierzch ułóż umyte i pokrojone truskawki.
Smacznego!
Kat
Komentarze
Prześlij komentarz