Babeczki czekoladowe z czekoladowym ganache i truskawkami


Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z ubitym ganache z ciemnej czekolady + truskawki, to przepis na deser idealny dla każdego czekoholika.
Uważajcie tylko żeby nie przesadzić z zawartością masy kakaowej w waszej czekoladzie. Radzę użyć takiej, w której zawartość kakao nie przekracza 60%. Babeczki same w sobie nie są bowiem słodkie, a dodatkowo im wyższy procent, tym gęstszy będzie wasz krem. Jeśli natomiast nie zamierzacie podawać ich z kremem, myślę, że spokojnie możecie do ciasta dodać nieco więcej cukru.


Składniki (na 12 babeczek):
  • 2 szkl. mąki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. kakao,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szkl. gorącej kawy,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Na ganache:
  • 300ml śmietany kremówki,
  • 200g czekolady max.60% masy kakaowej.
Truskawki do dekoracji.

Przygotowanie

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie babeczek przygotuj ganache. W tym celu czekoladę połam na drobne kawałki i wsyp do szklanej lub metalowej miseczki. Śmietanę wlej do rondelka  i podgrzej aż będzie gorąca, ale uważaj, żeby się nie zagotowała. Gorącą śmietaną zalej czekoladę i odstaw na około 5 minut. Po tym czasie wymieszaj całość do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Odstaw do ostudzenia na blacie a następnie włóż do lodówki na całą noc. 
Aby przygotować babeczki przesiej razem wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, mleko, ocet i aromat waniliowy. Następnie do suchej mieszaniny dodaj mokre składniki i wymieszaj krótko jedynie do ich połączenia . Na koniec wlej gorącą kawę i jeszcze raz krótko wymieszaj.
Formę na babeczki wyłóż papilotkami i przelej do niej ciasto  wypełniając je do około 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 170oC przez około 25 minut lub do tak zwanego "suchego patyczka". Upieczone babeczki zostaw w foremce do lekkiego przestygnięcia a następnie wyłóż na kratkę do ich całkowitego ostudzenia.
Schłodzony ganache ubij przy pomocy miksera. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj  wystudzone babeczki według uznania. Na wierzch ułóż umyte i pokrojone truskawki.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem