Parmigiana z bakłażana
Parmigiana to włoska zapiekanka przygotowywana tradycyjnie z plastrów bakłażana i sera w sosie pomidorowym. To kwintesencja włoskiej kuchni- kilku składników, które przy niewielkim nakładzie pracy tworzą pyszną całość. Z dodatkiem świeżej, chrupiącej bagietki parmigiana świetnie sprawdzi się jako kolacja lub lunch.
Składniki (naczynie 19x28cm):
- 2 nieduże bakłażany, w sumie około 500g,
- puszka pokrojonych pomidorów (400g),
- mały pęczek bazylii,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 65g parmezanu,
- kulka świeżej mozzarelli 125g,
- sól, pieprz, odrobina cukru do smaku,
- mąka do obtoczenia bakłażana,
- olej do smażenia.
Przygotowanie
Bakłażana pokrój w plastry o grubości około pół centymetra, przełóż na durszlak, obsyp solą i zostaw na godzinę, żeby bakłażan mógł puścić soki.
Przygotuj sos pomidorowy. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj czosnek i chwilkę podsmaż. Gdy będą już miękkie dodaj do nich pomidory. Wrzuć porwaną na mniejsze kawałki bazylię, dopraw i duś przez około 15min.
Bakłażana wypłucz wodą. Osusz ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Obtocz mąką i obsmażaj do zrumienienia.
Parmezan zetrzyj na tarce a mozzarellę pokrój w kostkę.
Na dno naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu pomidorowego (zapobiegnie to przywieraniu bakłażana). Następnie warstwami układaj najpierw bakłażana, później mozzarellę i parmezan a na koniec sos. Na ostatnią warstwę bakłażana wyłóż resztę sosu i posyp resztą serów.
Naczynie z zapiekanka przykryj folią aluminiową i piecz w 180oC przez 20min. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20min bez przykrycia.
Podawaj ze świeżym pieczywem .
Smacznego!
Kat
Komentarze
Prześlij komentarz