Parmigiana z bakłażana


Parmigiana to włoska zapiekanka przygotowywana tradycyjnie z plastrów bakłażana i sera w sosie pomidorowym. To kwintesencja włoskiej kuchni- kilku składników, które przy niewielkim nakładzie pracy tworzą pyszną całość. Z dodatkiem świeżej, chrupiącej bagietki parmigiana świetnie sprawdzi się jako kolacja lub lunch. 


Składniki (naczynie 19x28cm):
  • 2 nieduże bakłażany, w sumie około 500g,
  • puszka pokrojonych pomidorów (400g),
  • mały pęczek bazylii,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 65g parmezanu,
  • kulka świeżej mozzarelli 125g,
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku,
  • mąka do obtoczenia bakłażana,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

Bakłażana pokrój w plastry o grubości około pół centymetra, przełóż na durszlak, obsyp solą i zostaw na godzinę, żeby bakłażan mógł puścić soki. 
Przygotuj sos pomidorowy. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj czosnek i chwilkę podsmaż. Gdy będą już miękkie dodaj do nich pomidory. Wrzuć porwaną na mniejsze kawałki bazylię, dopraw i duś przez około 15min.
Bakłażana wypłucz wodą. Osusz ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Obtocz mąką i obsmażaj do zrumienienia. 
Parmezan zetrzyj na tarce a mozzarellę pokrój w kostkę.
Na dno naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu pomidorowego (zapobiegnie to przywieraniu bakłażana). Następnie warstwami układaj najpierw bakłażana, później mozzarellę i parmezan a na koniec sos. Na ostatnią warstwę bakłażana wyłóż resztę sosu i posyp resztą serów.
Naczynie z zapiekanka przykryj folią aluminiową i piecz w 180oC przez 20min. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20min bez przykrycia.
Podawaj ze świeżym pieczywem .
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem