Bułki pszenne z ziarnami
Bułki pszenne z dodatkiem ziaren to dobry sposób na rozpoczęcie przygody z przygotowywaniem domowego pieczywa. Ich wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu, czy doświadczenia, a jednak efekt końcowy jest na prawdę pyszny. Bułki są mięciutkie i delikatne. Idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie zarówno z wytrawnymi, jaki i słodkimi dodatkami. Ja najchętniej jeszcze ciepłą bułkę (dla spróbowania;)) zjadam posmarowaną tylko masłem.
Składniki:
- 400g mąki pszennej jasnej,
- 50g mąki pszennej razowej,
- 50g mieszanki ziaren (u mnie siemię lniane, nasiona chia oraz pestki dyni),
- 10g drożdży suchych, (lub 20g drożdży świeżych, wtedy drożdże rozmieszaj z odrobiną ciepłej wody i cukrem, i odstaw na kilka minut),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 300ml wody w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżka oleju.
- ziarna do posypania,
- mleko do posmarowania bułek.
Przygotowanie
W misie robota lub misie, w której będziesz wyrabiał ciasto ręcznie wymieszaj obie mąki, ziarna, sól, cukier i drożdże suche (lub podrośnięte świeże drożdże). Dodaj olej i stopniowo dodając wodę wyrabiaj do uzyskania gęstego, ale miękkiego i elastycznego ciasta. (około 10min ręcznie, 5 min. robotem).
Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przełóż do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około jedną godzinę lub do momentu, gdy podwoi ono swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę. Najłatwiej zrobisz to rozpłaszczając kawałek ciasta na placuszek a następnie zawijając go kawałek po kawałku dociskając po każdym zwinięciu tak, aby ciasto stworzyło rulonik.
Uformowane bułki ułóż na blaszce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte bułki posmaruj mlekiem i posyp ziarnami.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200oC (grzanie góra-dół) przez około 30 minut lub do momentu gdy będą rumiane.
Smacznego!
Kat
Komentarze
Prześlij komentarz