Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem



Panująca na całym świecie sytuacja spowodowała, że mam teraz więcej czasu dla siebie i dla moich kulinarnych eksperymentów. Prawda jednak wygląda tak, że mojemu partnerowi i mi znacznie bardziej odpowiadają te mniej wyszukane wypieki i chociaż nie brakuje w naszym domu bardziej pracochłonnych ciast z kremem, to takie, nazwijmy je "domowe wypieki" znikają znacznie szybciej. Może wynika to z tego, że wydają się być mniej kaloryczne, a może przypominają nam o ciastach pieczonych przez nasze mamy, babcie, czy ciocie. Tak czy inaczej, bez względu na rozmiar takiego ciasta, wystarczy, że na moment odwrócę wzrok, a ono jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki rozpływa się w powietrzu ;).
Jednym z takich znikających ciast, jest ciasto jogurtowe, które jednocześnie należy do moich ulubionych rodzajów ciasta, ze względu na to, że jest miękkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. Chętnie dodaję do niego sezonowe owoce, ser lub budyń, czasem posypuję kruszonką. 
Dzisiejsza babka wykorzystuje truskawki i rabarbar, ale będzie smakowała równie dobrze na przykład z borówkami, czy malinami.


Składniki:

  • 300g. mąki,
  • 150g. cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • po 150g. truskawek i rabarbaru umytych i pokrojonych w kostkę,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
na lukier:
  • 200g. cukru pudru,
  • 50ml soku z truskawek,
  • kilka kropel wody różanej.

Przygotowanie:

Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik ustaw na 180oC.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sitko.
Jajka wbij do dużej miski. Dodaj do nich cukier i ubijaj do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Nadal ubijając dodawaj wolnym strumieniem olej. Miksuj do uzyskania dość gęstej masy o konsystencji domowego majonezu. 
Teraz do masy jajecznej na zmianę dodawaj mąkę z jogurtem, zaczynając i kończąc na mące (1/3 mąki-1/2 jogurtu-1/3 mąki- 1/2 jogurtu-1/3 mąki) i mieszając do momentu połączenia składników po dodaniu każdej porcji. 
Pokrojone owoce posyp mąką ziemniaczaną i wymieszaj, żeby mąka równomiernie oblepiła owoce. Następnie owoce wsyp do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki i piecz 45-60min. lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw w blaszce przez około 15min. a następnie wyjmij na kratkę i dokończ na niej studzenie. 
Gdy ciasto będzie już zimne przygotuj lukier. 
Przesiej cukier puder do miseczki. Dodaj do niego kilka kropel wody różanej oraz na początek część soku z truskawek. Sok dodawaj stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj żeby nie było żadnych grudek.
Ostudzone ciasto polej lukrem. Udekoruj świeżymi truskawkami, cukrem różanym lub płatkami róży.
Smacznego!
Kat


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami