Ubijana kawa (koreańska Dalgona)
Dolgona, to nowy koreański sposób na przyrządzanie kawy. Dość niedawno podbiła ona Internet i również ja postanowiłam spróbować tego cudu. No i cóż mogę wam na jej temat powiedzieć?? Wygląda świetnie, smakuje naprawdę dobrze, szczególnie jak na kawę rozpuszczalną (choć koniecznie przed jej wypiciem należy ją rozmieszać z mlekiem, sama pianka kawowa jest zbyt intensywna w smaku), aczkolwiek wygląd robi dla mnie większe wrażenie niż smak- może dlatego, że na co dzień preferuję po prostu czarną kawę z praski francuskiej? Nie mniej jednak uważam, że warto jej spróbować, szczególnie jeśli lubicie słodkie, mleczne kawy.
Ja swoją kawę wzbogaciłam odrobinką amaretto, bo czemu nie;).
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki cukru (ja użyłam brązowego),
- 2 łyżki gorącej wody,
- 400ml. mleka (możecie dać więcej lub mniej, w zależności od waszych upodobań),
- 2 łyżeczki amaretto (opcjonalnie),
- kakao do posypania (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Kawę oraz cukier wsypujemy do miseczki, dodajemy wodę i ubijamy (Możecie użyć do tego celu miksera ręcznego lub planetarnego, nawet ręcznego spieniacza do mleka. Odradzam jednak ubijanie ręczne). Gdy piana będzie już gęsta dodajemy amaretto i chwilkę miksujemy, tylko po to żeby je równomiernie rozprowadzić. Mleko wlewamy do dwóch szklanek i w zależności od upodobania albo je podgrzewamy, albo zostawiamy zimne (można też dodać kostki lodu, jeśli chcecie uzyskać kawę mrożoną). Piankę kawową wykładamy za pomocą łyżki na nasze mleko. Posypujemy kakao i podajemy. Przed wypiciem mieszamy piankę z mlekiem.
Smacznego!
Kat.
Komentarze
Prześlij komentarz