Sernik stracciatella bez pieczenia


Sernik stracciatella to bardzo prosty i przepyszny sposób na deser, który przygotujecie w mgnieniu oka. Baza z kruszonych ciasteczek, masa z serka mascarpone i śmietany, kawałeczki ciemnej czekolady no i oczywiście truskawki - Czy może być coś lepszego? W ciepły, słoneczny dzień, kawałeczek tego schłodzonego sernika idealnie zaspokoi potrzeby nawet najwybredniejszego łasucha.
Zdecydowaną wadą tego deseru jest to, że znika równie szybko, jak się go przygotowuje. Ach, no i te kalorie!- ale kto by się nimi przejmował, kilka przysiadów, pajacyków i licznik kalorii wraca do normy ;) 



Składniki (tortownica 20cm):
  • 200g. ciasteczek typu digestive,
  • 115g. masła,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 300g. serka mascarpone,
  • 300g. śmietany kremówki,
  • 60g. jogurtu greckiego,
  • 100g. ciemnej czekolady,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu waniliowego,
  • 60g. drobnego cukru do wypieków,
  • około 150g truskawek do dekoracji.
Przygotowanie

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. 
Masło rozpuść w rondelku. Ciasteczka rozkrusz za pomocą robota kuchennego. a gdy już będą drobno pokruszone, wsyp brązowy cukier, dolej do nich masło i połącz w robocie do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Możesz również ciasteczka przełożyć do torebki foliowej, rozkruszyć wałkiem, przesypać do miseczki i wymieszać z roztopionym masłem i cukrem za pomocą szpatułki.
Przygotowaną bazę ciasteczkową przesyp do tortownicy i dociśnij, na przykład przy pomocy dna szklanki, tak aby ciasteczka równomiernie pokryły całe dno formy. Następnie wstaw do lodówki do schłodzenia.
Następnie posiekaj czekoladę za pomocą noża na wiórki.
Do dużej miski włóż mascarpone razem ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Ubij do uzyskania gęstej, dość sztywnej masy. Do masy serowej dodaj jogurt i miksuj jeszcze chwilkę, tylko do jego równomiernego rozprowadzenia. Następnie wsyp posiekaną czekoladę i wmieszaj ją delikatnie szpatułką.  
Gotową masę przełóż na bazę ciasteczkową. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do stężenia w lodówce na kilka godzin.
Udekoruj pokrojonymi w plasterki truskawkami układając plasterek obok plasterka, zaczynając od zewnątrz ciasta.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem