Makaron z sosem ze świeżych pomidorów


Są takie potrawy, które moim zdaniem nie nadają się do dzielenia na więcej niż dwie osoby. Nie wiem z czego to wynika, ale ten makaron przygotowuje tylko dla naszej dwójki i wydaje mi się, że tak smakuje najlepiej. Szczególnie dobrze sprawdza się w tak piękną pogodę, jaka panuje teraz w Anglii ku mojemu wielkiemu zaskoczeni i wielkiej radości. Pogoda ta powoduje, że wcześniej niż zwykle zrezygnowałam z ciężkich, mięsnych potraw (które uwielbiam😉) i przerzuciłam się, na te lżejsze, z większą ilością warzyw lub tylko z warzyw.

Przygotowanie sosu zajmuje tyle, ile trwa ugotowanie makaronu, co jest dodatkową zaletą w ciepłe dni. Sos cudownie oblepia makaron  dzięki dość dużej ilości masła, które nadaje mu niezwykłej aksamitności, ale jednocześnie pozostaje świeży za sprawą dodatku pietruszki, wina i oczywiście świeżych słodkich pomidorów, które przełamują jego ciężkość.

Idealny przepis na nadchodzący sezon pomidorowy 😊.

Składniki:

  • 250g makaronu spaghetti,
  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebulka,
  • 100ml białego wina,
  • klika gałązek natki pietruszki,
  • 20g masła pokrojonego w kostkę,
  • oliwa lub olej do smażenia,
  • sól, pieprz i płatki chili do smaku.

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W czasie, gdy czekasz aż woda się zagotuje posiekaj wszystkie składniki. Cebule pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj (możesz go przecisnąć przez praskę). Pomidory pokrój w kostkę około 2x2cm. i wykrój stwardniałą część (Możesz je sparzyć i obrać ze skórki, jeśli nie lubisz jej obecności w jedzeniu). 
Następnie nagrzej patelnię z odrobiną oliwy. Na nagrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij mieszając od czasu do czasu (aby cebula się nie przypalała posyp ją odrobiną soli). Do zeszklonej cebuli dorzuć posiekany czosnek. Podsmaż chwilkę. Następnie wrzuć pokrojone pomidory (pomidory mają się podsmażyć, a nie dusić, zatem możesz podwyższyć temperaturę). Po około minucie wlej na patelnię wino. Podsmażaj do momentu, aż płyn na patelni zredukuje się o połowę. Teraz zacznij dodawać kosteczka po kosteczce masło mieszając do jego rozpuszczenia po każdym kawałku. Dopraw sos solą, pieprzem i chili. 
W tym czasie makaron powinien być już gotowy. Odcedź go zachowując około 100ml wody z gotowania. Przerzuć makaron na patelnię z sosem, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki oraz wodę z gotowania, wymieszaj całość i podgrzewaj jeszcze chwilę na patelni pozwalając makaronowi wchłonąć sos. 
Makaron podawaj posypany natką pietruszki. Możesz posypać go również startym parmezanem.
Smacznego!
Kat
 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem