Razowe babeczki z ananasem
Cierpliwość nie jest moim atutem i choć uwielbiam gotować i piec, to również w kuchni nie mogę się nią pochwalić. Zdecydowanie częściej niż pracochłonne i długotrwale przepisy wybieram zatem te, na których efekty nie będę musiała zbyt długo czekać. Takie właśnie są te babeczki - proste i szybkie, choć nadal niezwykle smaczne.
Inspiracją dla tego przepisu było dla mnie popularne w Stanach Zjednoczonych "hummingbird cake"- ciasto wypełnione po brzegi pysznymi składnikami, takimi jak m.in. ananas, orzechy, czy wiórki kokosowe, których użyłam w moim przepisie oraz bananami, które ja akurat pominęłam. Dodatkowo zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą, dzięki czemu babeczki są nieco zdrowszym wyborem od tych klasycznych.
Składniki (ok. 12 sztuk):- 2 duże jajka,
- 3/4 szkl. brązowego cukru,
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1/2 szkl. płatków owsianych,
- 3/4 szkl. oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szkl. pokrojonego w kostkę ananasa,
- 1/4 szkl. posiekanych orzechów pekan,
- 1/4 szkl. wiórków kokosowych.
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 180oC. Formę do babeczek wyłóż papilotkami.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę i cały czas ubijając powoli wlewaj olej. Dodaj ekstrakt waniliowy. Do masy jajecznej dodaj w trzech etapach mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika, mieszając szpatułką po każdym kolejnym dosypaniu do zniknięcia śladów suchej mąki. Dorzuć do miski pozostałe składniki ( płatki owsiane, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe) i wymieszaj żeby równomiernie rozprowadzić je w cieście. Wypełnij foremki na babeczki do około 2/3 wysokości. Piecz przez około 20min. lub do tak zwanego "suchego patyczka". Gdy nieco ostygną wyjmij je z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Smacznego!
Kat
Komentarze
Prześlij komentarz