Krupnik z pęczaku



Obecna sytuacja na świecie nakłada na nas wszystkich wiele ograniczeń. Ja wraz z moim Partnerem zmuszeni jesteśmy do izolacji aż do momentu opanowania pandemii. Jednym ze skutków jaki to za sobą niesie jest konieczność robienia przez nas zakupów spożywczych online. W innej sytuacji robienie zakupów w ten sposób byłoby ogromną wygodą, jednak w momencie, gdy na półkach naszych angielskich marketów wciąż brakuje podstawowych produktów, takich jak mąka, makaron, ryż, czy mleko o długim terminie przydatności, a terminy dostawy są bardzo trudne do zabukowania, zmusza nas to do dużej kreatywności w doborze wrzucanych do wirtualnego koszyka produktów oraz jak najlepszego wykorzystania produktów schowanych gdzieś w głębinach naszej spiżarni. Jednym z takich produktów, przeze mnie zapomnianych, była kasza pęczak, która idealnie sprawdziła się w nieco odświeżonym przepisie na krupnik, który znajdziecie poniżej. 


Składniki:

  • 2,5l. wody,
  • 1 szkl. kaszy pęczak,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 średnia cebula,
  • gałązka selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego,
  • mięso na bulion ( u mnie 2 udka z kurczaka i kawałek mięsnej kości wołowej),
  • dwie garści świeżego szpinaku, ok. 100g.,
  • duży liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • po pół łyżeczki papryki w proszku i kurkumy,
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie

Obierz i umyj wszystkie warzywa. Mięso, warzywa na bulion ( marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę), ziele angielskie oraz liść laurowy włóż do garnka, zalej wodą i ustaw na ogniu. Gdy wywar zacznie się gotować zmniejsz ogień. Dla uzyskania klarownego wywaru zbierz szumowiny, które pojawiły się na jego powierzchni. Wstępnie przypraw zupę solą, pieprzem, kurkumą oraz dodaj papryki. Całość gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Kiedy warzywa już zmiękną, wyjmij je z garnka, a gdy ostygną, pokrój w drobną kostkę. Pęczak przepłucz na sicie i wsyp do wywaru. Gotuj do momentu, aż kasza zmięknie, powinno to zająć około 30 min.. W międzyczasie ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Gdy pęczak zmięknie, z wywaru wyjmij mięso, a wsyp do niego ziemniaki. Całość gotuj do momentu, aż ziemniaki i kasza będą całkowicie miękkie (ok. 20 min.). Przestudzone mięso podziel na mniejsze kawałki i dodaj do zupy razem z posiekanymi warzywami. Wsyp szpinak oraz dodaj startą skórkę z cytryny. Dopraw do smaku. W tym momencie możesz już wyłączyć palnik pod garnkiem. Odczekaj kilka minut, pozwalając na to, by szpinak stracił nieco ze swojej świeżości. Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem