Kurczak w sosie sweet chilli z sosem śliwkowym
Uwielbiam kulinarne eksperymenty. Od pewnego czasu, wspólnie z partnerem zainteresowaliśmy się kuchnią azjatycką, czego efektem jest dzisiejszy przepis. Danie, jak większość potraw typu stir-fry przygotowuje się bardzo szybko i bardzo szybko znika ono z talerza. Składniki z przepisu starczą na przygotowanie porcji dla dwóch bardzo głodnych osób.
Składniki:
300g filetu z udek kurczaka2 papryki
4 zielone cebulki
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru ok. 2cm
olej do smażenia
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru, około 2cm
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sweet chilli
1 łyżka tajskiego sosu śliwkowego*
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
sok z niedużej mandarynki
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
* Chodzi tu o jasny, słodko-kwaśny sos śliwkowy. Ja używam sosu firmy Blue Dragon, ale widziałam taki sos w ofercie firmy Tao Tao.
Przygotowanie
Kurczaka pokrój w kostkę, włóż do miseczki i dodaj wszystkie składniki marynaty łącznie z posiekanym czosnkiem i imbirem. Wymieszaj i odstaw na czas przygotowania pozostałych składników.
Pokrój paprykę (ja kroję ją w duże rąby) i cebulkę ( ukośnie w około 2cm kawałki). Posiekaj czosnek oraz imbir.
Przygotuj sos umieszczając wszystkie składniki w miseczce i mieszając do połączenia składników.
Rozgrzej niewielką ilość oleju w woku ( jest najlepszy do stir-fry, ale dobrze rozgrzana patelnia też da radę). Kurczaka podsmaż partiami, tak żeby nie obniżyć temperatury patelni. Mięso obsmaż krótko na złoty kolor. Zdejmij mięso z woka i odstaw do późniejszego wykorzystania. Na patelnię wrzuć posiekany czosnek i imbir, podsmaż szybko uważając by nie spalić czosnku. Następnie dorzuć paprykę i jasną część cebulki. Smaż krótko, w dużej temperaturze uważając, by nie spalić dania. Gdy papryka jest już lekko podsmażona ( nadal musi pozostawać chrupiąca w środku) ponownie dorzuć kurczaka oraz zielone końcówki cebulki, chwilkę podsmaż i dodaj sos. Kiedy sos ładnie zacznie oblepiać kurczaka danie jest gotowe.
Podawaj z ugotowanym ryżem posypane kolendrą.
Smacznego!
Kat
Komentarze
Prześlij komentarz