Ciasteczka z budyniem "custard creams"

Custard creams to ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Zjednoczonym Królestwie oraz Republice Irlandii. Swoją historią sięgają podobno 1908r. a dziś są jednymi z najpopularniejszych ciastek, które znajdziemy na półkach wszystkich brytyjskich supermarketów oraz w domach wielu Brytyjczyków, którzy chętnie przegryzają je podczas popijania herbaty. Niezwykła słodycz tych ciastek z pewnością nie przypadnie do gustu każdemu, ale dla mnie są one idealnym towarzystwem dla czarnej kawy. Obecna paleta smaków poszerzyła się między innymi o smak truskawkowy, czy czekoladowy, jednak klasyczna, waniliowa wersja nadal pozostaje najbardziej lubianą i właśnie taką wersję przedstawię wam w dzisiejszym przepisie.


Składniki

Ciasto
225g miękkiego masła
115g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
340g mąki pszennej
120g budyniu waniliowego w proszku

Nadzienie
150g cukru pudru*
150g miękkiego masła
1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*Oryginalny przepis zakłada użycie 300g cukru pudru, ale ja zdecydowałam się na pomniejszenie tej ilości. Ciastka i tak są bardzo słodkie.

Przygotowanie

Masło z cukrem włóż do misy robota kuchennego i utrzyj na puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz mleko i ubij do połączenia. Następnie wsyp przesianą mąkę i budyń. Miksuj do uzyskania zbitej kulki. Oczywiście możesz też ręcznie utrzeć wszystkie składniki zachowując kolejność ich dodawania.
Wyjmij ciasto z misy, uformuj z niego kulkę, spłaszcz ją (pozwoli to na szybsze schłodzenie ciasta) owiń folią i wstaw do lodówki na około 30 min. lub do momentu, gdy stanie się ono twarde w dotyku.
Gdy ciasto będzie już schłodzone włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180oC. Ciasto podziel na dwie równe części. Kolejno rozwałkuj części ciasta na prostokąty o grubości około 5mm i wycinaj z nich prostokątne ciasteczka o rozmiarze 3x5cm. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (możesz układać je blisko siebie, gdyż ciasteczka nie rosną zbyt dużo) i za pomocą np. wykałaczki zrób dziurki dookoła ich krawędzi. Piecz przez 8-12 minut lub do momentu, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Masło zmiksuj z przesianym cukrem pudrem. Dodaj budyń oraz ekstrakt waniliowy i ubij na puszysty, choć dość sztywny krem.
Na spód ciasteczka nałóż odrobinę kremu (ja użyłam do tego worka cukierniczego z obciętym czubkiem) i zlep je z drugim ciastkiem.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem