Ciasto jabłkowe z przyprawami korzennymi

 

ciasto jabłkowe z kubkiem kawy

Jesień od zawsze kojarzy mi się z zapachem jabłek i cynamonu. Zatem gdy tylko ten okres chłodu i deszczu się rozpoczyna, najczęściej pojawiającym się w moim domu ciastem jest szarlotka. Przygotowanie kruchego ciasta oraz posiekanie dużej ilości jabłek jest jednak dość pracochłonne, a dodatkowo, nawet od najlepszej klasycznej szarlotki potrzebna jest czasem odmiana. Jeśli czujecie podobnie, idealnym rozwiązaniem tej sytuacji jest przepis który znajdziecie w tym wpisie. Zapraszam.


Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • 1 szkl. oleju,
  • 1/2 szkl. musu jabłkowego (Użyłam domowej roboty, słodzonego musu. Jeśli używacie musu niesłodzonego dodajcie dodatkowo 1/4 szkl. cukru.),
  • 1/2 szkl. jasnego lepkiego brązowego cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 średnie jabłka pokrojone w kostkę,
do posypania:
  • 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru trzcinowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie

Do dużej miski przesiej mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, mus jabłkowy, olej, ekstrakt waniliowy, oraz cukier. Gdy mokre składniki będą dokładnie wymieszane dodaj je w trzech partiach do składników suchych mieszając krótko za każdym razem. Po dodaniu ostatniej porcji mokrych składników wymieszaj całość za pomocą szpatułki tylko do połączenia. Następnie dodaj posiekane w kostkę jabłka i wymieszaj. 
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 23x33cm.
W małej miseczce wymieszaj pozostały cukier i cynamon. Posyp nim ciasto. 
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Podawaj samo, z sosem waniliowym lub ciepłe z lodami.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem