Wołowina w sosie ostrygowym z boczniakami



Wiedzieliście, że w jezyku angielskim boczniaki to oyster mashrooms, a więc tyle co grzyby ostrygowe. Nie mają one oczywiście nic wspólnego z sosem ostrygowym, ale stanowią świetne dopełnienie tego klasycznego azjatyckiego dania. A jeśli obawiacie się, że wasze danie będzie pachniało rybą, to nie musicie, rybny aromat jest właściwie zupełnie niewyczuwalny w gotowym daniu.

Składniki:

  • 350g steka wołowego,
  • 150g boczniaków,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała cebula,
  • 4 cebulki dymki,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 2cm imbiru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • papryczka chili lub płatki chili,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

Stek pokrój w poprzek włókien w cienkie paseczki. Włóż do miseczki razem z 1 łyżką sosu sojowego, posiekanym ząbkiem czosnku, połową imbiru pokrojonego w paseczki i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Paprykę pokrój na dość duże kawałki. Boczniaki porozrywaj na mniejsze części. Cebulę pokrój w piórka, a dymkę pokrój pod lekkim kątem na grube plasterki. Posiekaj drobno pozostały czosnek, imbir oraz papryczkę chili.
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą sos ostrygowy, pozostały sos sojowy, ketchup, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz dwie łyżki wody.
W woku lub dużej patelni nagrzej nieco oleju i podsmaż krótko na nim wołowinę do zrumienienia. Podsmażone mięso przełóż na talerz a do woka dolej odrobinę oleju, wrzuć czosnek z imbirem oraz chili i podsmaż krótko uważając żeby nie przypalić czosnku. Następnie na patelnię wrzuć warzywa zachowując zielone części dymki na później, podsmażaj około 2 minut, dodaj boczniaki i podsmażaj kolejne 2 minuty lub do momentu aż cebula zrobi się miękka. Po tym czasie do warzyw przełóż wołowinę razem ze wszystkimi sokami. Całość zalej przygotowanym sosem. Podgrzewaj jeszcze minutę lub do momentu aż zgęstnieje sos.
Podawaj z ryżem lub makaronem.
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem