Pasta z awokado i jajka w koszulkach na toście


Coraz mniej czasu mamy z Partnerem na wspólne śniadania. W ciągu tygodnia któreś z nas musi wstać wcześniej, a w weekendy albo decydujemy się na wczesny poranek, żeby jak najlepiej wykorzystać wolny czas, przez co rezygnujemy z pracochłonnych śniadań, innym razem śpimy tak długo, że z pracochłonnego śniadań musimy zrezygnować, żeby cokolwiek w weekend zrobić ;). Zdarzają się jednak takie ranki, które chcemy wspólnie celebrować. Gdy słońce prześwieca przez na wpół odsłonięte zasłony, oświetla jego twarz i sprawia, że bardziej go kocham, mocniej chcę żyć i cieszyć się czasem, który zbyt często przepływa nam przez palce. Ale nie w taki dzień. W taki dzień narzucam na siebie szlafrok i schodzę do kuchni żeby przygotować nam śniadanie. Coś szczególnego, na co zwykle nie mamy czasu. Do tego kawa z dużą ilością mleka (dla Partnera mleko z kawą zamiast kawy z mlekiem), czasem coś słodkiego... Później siadamy wspólnie na łóżku, włączamy radio, zajadamy przygotowane przysmaki i planujemy nadchodzący dzień. 
Jednym z ulubionych śniadań w takie dni jest pasta z awokado i pomidora na toście podawana z jajkami w koszulkach. Dobre jedzenie na początek dobrego dnia.


Składniki:

2 średniej wielkości awokado
1/2 średniego pomidora
łyżka oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju
2 łyżeczki soku z cytryny
1 zielona cebulka
kilka gałązek kolendry lub pietruszki
sól i pieprz do smaku
4 świeże, schłodzone jajka
4 kromki chleba, lub dwie bułki

Przygotowanie

Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i wyjmij miąższ ze skóry. Pokrój je w kostkę, włóż do miseczki i szybko dodaj sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Następnie pokrój w kostkę pomidora, posiekaj cebulkę oraz natkę i dosyp wszystko do awokado. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj delikatnie rozgniatając widelcem awokado. (Ja lubię, gdy część awokado nadal pozostaje nierozgnieciona).
W między czasie w szerokim garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej łyżeczkę octu i szczyptę soli. Gdy woda zacznie się gotować łyżką mieszaj ją tak, żeby w wodzie zrobił się wir. Wbijaj kolejno jajka w środek wiru, mieszając delikatnie wodę po każdym wbitym jajku. Gotuj 2-3 minuty w zależności od preferencji co do płynności żółtka. Jeśli obawiasz się wbicia wszystkich jajek do tego samego garnka, lub chcesz zrobić ich jeszcze więcej, możesz gotować je kolejno a po ugotowaniu włożyć do wody z lodem. Następnie, tuż przed podaniem znów włożyć na chwilę do gorącej wody, żeby je ogrzać. W ten sposób, żółtko powinno pozostać płynne.
Pieczywo włóż do tostera, lub pod grill w piekarniku i zrumień do ulubionego stopnia. Polej odrobiną oliwy, nałóż pastę z awokado, a na wierzch połóż ugotowane jajko. Dla dekoracji posyp kolendrą, pieprzem lub polej oliwą. 
Smacznego!
Kat

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe z kremem

Menemen- Turecka jajecznica z pomidorami

Babka jogurtowa z truskawkami i rabarbarem